WEDSTRIJD
DAT WAS HAAGSE HAP, RECEPT
VAN DE STAD
Na een middag kokkerellen, proeven en verhalen delen in brasserie Dudok werden er vier winnende gerechten geselecteerd. De bijgerechten werden geserveerd bij de Vrijheidssoep, op 5 mei, die dit jaar is bedacht door Haagse TV-chef Nick Toet; oma’s tomatensoep met een Aziatische twist van miso, bosui.
De kandidaten bestonden uit zes volwassenen en kinderen van groep 8 van KC Diamant Oekraïne school. Een mooie mengelmoes aan Haagse inwoners, wat zorgde voor een kleurrijke diversiteit in de bijgerechten. De Haagse bijgerechten die dit jaar bij de Vrijheidssoep werden geserveerd zijn:
-
Twee recepten van de kinderen van KC Diamant Oekraïne school:
Compote limonade en 'Deruny'. De Compote limonade is een drankje van kers en appel en zal op 5 mei geserveerd worden na de maaltijd. Deruny zijn traditionele Oekraïense aardappel pannenkoekjes, gemaakt van geraspte aardappelen, uien en knoflook. Deze hartige pannenkoeken zijn geliefd om hun knapperige buitenkant, zachte binnenkant en worden geserveerd met zure room. -
Een Rainbow Sally salade, van Maria Tichelaar. Een kleurrijk en smaakvol gerecht, bestaande uit rode kool, wortel, biet, lente-ui, witte kool, komkommer, radijs, sesamzaad en een dressing van miso en vegan mayo, afgetopt met koriander. Een feestje op je bord.
-
Als laatste een edamame-boerenkool dip van Mayura Thawornpradit. Makkelijk te bereiden en eten. Een multiculturele mix van ingrediënten, passend bij de stad Den Haag.
Winnaars Haagse Hap wedstrijd bekend
Jury
De kandidaten kookten op maandag 8 april hun gerecht en presenteerden deze aan een vierledige jury. Deze jury bestaat uit fijnproevers Ivo Jong (ROC Mondriaan), Tjeerd Vrij (Haags Historisch Museum/ Museumkwartier Den Haag) en Lotte en Rosa (cateraar Haagse Hapjes).
De jury proefde en overlegde of de gerechten makkelijk te maken zijn voor een grote groep en of ze lekker combineren met de Vrijheidssoep.
WINNAARS 2023
Joke, Anita, Avantina, Priya en Joanne maakte een bijgerecht bij de Vrijheidssoep in 2023. In de Soepstories van The Hague Finest vertellen ze over hun gerecht. Foodblogger Priya: “Eten is voor mij ook een vorm van vrijheid.“
RAINBOW SALLY SALAD
Deze salade is heel snel klaar en heerlijk! Alles zit erin… fris, aardetonen, texturen en heel gezond. Meerdere werelden in een kom. Vrij eenvoudig te maken maar een smaak explosie! Staat prachtig op een tafel vol heerlijke gerechten. Eten is vrijheid, vrijheid om te laten zien wie je bent in een gerecht en tijdens eten is iedereen gelijk.
Maria Tichelaar
DERUNY (Oekraïense aardappelpannenkoek)
Deruny zijn traditionele Oekraïense aardappel pannenkoekjes, gemaakt van geraspte aardappelen, uien en knoflook. Deze hartige pannenkoeken zijn geliefd om hun knapperige buitenkant, zachte binnenkant en worden geserveerd met zure room.