top of page

Joke Ouwerkerk

Oranje boven salade

“Vrijheid en veiligheid gaan erg gelijk op”

Ingrediënten voor 4 personen: 150 gram wortel julienne : halve appel : 1 lente ui : 100 gram rozijnen ( blanke ) :50 gram kipfilet ( vleeswaren ) : 50 gram licht belegen kaas Goudse : 1 hardgekookt ei
Voor de dressing: 4 el zonnebloem olie : 2 el appelazijn : 2 el mayonaise :1 el mosterd : 1 el honing : 1 el verse peterselie ; kwart tl knoflookpoeder : 1 tl zout : 1 tl Peper : 1 tl paprikapoeder

Laat de rozijnen wellen in warm water. Knijp uit na ca. 10 minuten. Snij de appel in kleine blokjes en de ui in ringentjes. Snij de kip en kaas in kleine stukjes. Meng alle ingredienten voor de dressing. Doe alles bij elkaar in een grote kom en vermeng goed. Proef de salade en breng verder op smaak. Zet de schaal afgedekt in de koelkast. Serveren: Verdeel de salade over 4 glazen schaaltjes. Toefje mayonaise bovenop en leg hierop een kwart stukje ei en een toefje peterselie. Serveer er een kaasstengel of biscotte bij.

Vrijheid is voor mij
“Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat we in een vrij land als Nederland leven, vrijheid is namelijk niet vanzelfsprekend. Je moet er samen aan blijven werken en er verantwoordelijkheid voor nemen, om de vrijheid die wij nu kennen door te blijven geven aan volgende generaties. Zodat de jongeren van nu zich ook een leven lang vrij en veilig kunnen voelen. Vrijheid en veiligheid gaan heel erg gelijk op.

We staan er te weinig bij stil: hoe belangrijk vrijheid eigenlijk is. Terwijl het vandaag de dag nog steeds actueel is, er is nog zo veel discriminatie op basis van geloof en geaardheid. Voor veel mensen zijn er nog tal van factoren die hun vrijheid belemmeren, dus we moeten ter alle tijden blijven optreden tegen mensen die proberen de vrijheid van anderen te onderdrukken. Het ís niet vanzelfsprekend.
bottom of page