top of page

Joanne De Bruin

Kuku Sabzi

Mijn gerecht – een kuku sabzi: ofwel Perzische kruidenfrittata – wordt gegeten tijdens Perzisch nieuwjaar. Dit is een lentefeest op 21 maart en symboliseert een nieuw, vreugdevol begin. De verse kruiden staan symbool voor wedergeboorte, de eieren voor vruchtbaarheid en kracht. Ik vond dit gerecht en deze symboliek heel goed passen bij wat we op 5 mei vieren: een nieuw, vreugdevol begin. Tegelijkertijd houdt het ons een spiegel voor, over wat er gebeurt in Oekraïne en in Iran. Waar vrouwen en mannen strijden voor vrijheid, in de hoop op een nieuw begin. Dat wij dit maken en eten is voor mij een teken: dat we het gevecht van anderen zien en zij niet worden vergeten.”

“Het is belangrijk om de strijd van anderen te zien, hen niet te vergeten”

Ingrediënten:

1,5 ui fijngesneden
2 knoflooktenen fijn gesneden
1 bosje platte peterselie (à 75 g)
1 bosje koriander (à 75 g)
1 bosjes dille (à 75 g)
1 bosje bieslook (à 20 g)
2-3 el olijfolie
2 tl kurkuma
2 tl korianderpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl nootmuskaat
7 middelgrote eieren
2 tl bakpoeder
versgemalen zwarte peper
zout


Optioneel

3 volle el gedroogde barberries of zuurbessen
75 g walnoten, gehakt

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.

  • Snipper de ui en knoflook fijn. Hak vervolgens alle kruiden fijn.

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, doe er de olijfolie in en bak de ui en knoflook eerst zacht. Voeg daarna de kruiden toe en bak een paar minuten. Doe de specerijen erbij (kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder en nootmuskaat) en bak nog 5 minuten. Schep de kruiden op een plat bord en laat afkoelen.

  • Roer intussen in een kom de eieren, bakpoeder, peper en zout naar smaak tot een glad mengsel. Meng het licht afgekoelde kruidenmengsel steeds met een paar eetlepels tegelijk door het eimengsel en roer goed door tot alle kruiden vermengd zijn. Meng de zuurbessen en walnoten erdoor.

  • Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier (zo krijg je de frittata er makkelijk uit). Schenk het ei-kruidenmengsel erin en bak 35 tot 40 minuten in de oven. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit, is de frittata gaar. Laat afkoelen en snijd in blokjes om te serveren.

Vrijheid is voor mij
“Vrijheid is voor mij; dat je er mag zijn. Dat je open mag zijn naar elkaar toe en samen lief, leed en vreugde mag delen. En dat allemaal in een veilige omgeving. Ik realiseer me dat ik in een bevoorrechte positie zit, ik ervaar niet dat ik word begrensd in mijn vrijheid – des te meer zie ik dat verschil in landen om ons heen en gun ik dat iedereen dat kan ervaren.”
bottom of page