top of page
Foto van de Vrijheidssoep

Het recept van 2024

VRIJHEIDS
SOEP

Meet the Chef

NICK TOET

De trotse chef van de Vrijheidssoep is dit jaar chef en tv-presentator Nick Toet. Je kunt Toet kennen van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blikken verspreid, zodat het op 5 mei door heel Nederland wordt gegeten. Thuis, in het buurthuis of aan een Vrijheidstafel.

 

Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dat de mensen op Bevrijdingsdag samen eten en met elkaar genieten van zijn soep; daar ontstaat verbinding.​

Voor het recept van de Vrijheidssoep liet de chef zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep. Hij voegde er een Aziatische touch aan toe met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui. Het liefst houdt hij zijn recepten simpel. Dat zie je terug in de Vrijheidssoep: niet te ingewikkeld en daardoor voor iedereen toegankelijk. Hoe meer mensen de soep kunnen maken, hoe meer mensen er op 5 mei van genieten terwijl ze samen vrijheid vieren.

Nick Toet proeft zijn eigen soep

OMA'S TOMATENSOEP
MET EEN AZIATISCHE TOUCH

Bijzondere ontmoetingen aan de eettafel, de buurt dichterbij elkaar brengen en gesprekken over thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat; vrijheid, onvrijheid, wat betekent dat in jouw leven? Met een vrijheidsmaaltijd vergroot je je wereld. En organiseer je er één? Dan ben jij de aanjager van een nieuwe Haagse traditie. En dat brengt -naast eeuwige roem- heel veel dankbare stadsgenoten met zich mee!

De Vrijheidssoep 6 personen: Tomatensoep met miso en bosui

​Ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie 

  • 2 preien, gewassen en in halve ringen 

  • 3 uien, gesnipperd 

  • 2 teentjes knoflook, gehakt 

  • 1 tl gerookte paprikapoeder 

  • 1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of ½ el chi[1]livlokken 

  • ½ tl gedroogde oregano 

  • 2 el misopasta 

  • 800 gr tomaten uit blik 

  • 400 ml kokosmelk 

  • 1 groentebouillonblokje 

  • 100 gr kapucijners 

  • 100 gr doperwten uit de vriezer 

  • Zout en peper naar smaak 

  • 2 el olijfolie 

  • 3 bosuien, in fijne dunne ringen

Keukenspullen:
Soeppan, bakpan/koekenpan, staafmixer

bereiden soep
Bereidingswijze
Nick toet kust een soep blik
  1. Gooi wat zonnebloemolie in de soeppan en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Gooi je gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn. 
     

  2. Gooi je gerookte paprikapoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso erbij en bak een halve minuut mee. Gooi al je tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel. 
     

  3. Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan. 
     

  4. Haal je pan van het vuur en gooi er een staafmixer doorheen, totdat alles lekker gepureerd is. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur. 
     

  5. Gooi de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. Soep klaar! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes. 

Jury Haagse Hap, recept van de stad

KOOP DE VRIJHEIDS SOEP

Lorum ipsum

KOOP JE EIGEN BLIK OF ZOEK 'M ERGENS OP HET MENU.

Op verschillende plekken in Den Haag staat de Vrijheidssoep op de menukaart of koop je 'm zelf in blik. Kijk voor de verschillende locaties op deze pagina. 

Soep blik in scheveningen
Jury Haagse Hap, recept van de stad

HORECA

We maken de jury binnenkort bekend.

Koop hier
duif van piet parra
Mayura Thawornpradit

Edamame-boerenkool dip

duif van piet parra
Maria Tichelaar

RAINBOW SALLY SALAD

duif van piet parra
Groep 8 van KC Diamant Oekraïne school

DERUNY (Oekraïense aardappelpannenkoek)

duif van piet parra
Groep 8 van KC Diamant Oekraïne school

Compote limonade

WINNAARS HAAGSE HAP 2024

bottom of page