
Het recept van Jet van Nieuwkerk
VRIJHEIDS
SOEP
Meet the Chef
JET VAN NIEUWKERK
De zesde editie van de Vrijheidssoep wordt dit jaar gekookt door chef Jet van Nieuwkerk. Van Nieuwkerk is bekend van haar kookprogramma’s bij onder andere 24Kitchen, haar diverse kookboeken en Tip van Jet. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.
Jet vroeg haar oma Jeanne van Munster om samen de keuken in te duiken. Gelukkig hoefde oma geen seconde te twijfelen. “Op alles wat ik samen met haar wil doen, zegt ze ja”, lacht Jet. En haar grootmoeder mag dan negentig zijn, maar de ingrediënten werden gewoon via Whatsapp bepaald: tomaten, prei en courgette bijvoorbeeld. Na een tijdje heen-en-weer geapp kwamen Jet en Jeanne tot het recept en was hun Vrijheidssoep geboren. Een soep met een extra bijzondere betekenis: in 2025 herdenken en vieren we dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd.
De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.
Benieuwd naar het recept of wil je meteen zelf aan de slag in de keuken?
OMA'S TOMATENSOEP
MET EEN AZIATISCHE TOUCH
Bijzondere ontmoetingen aan de eettafel, de buurt dichterbij elkaar brengen en gesprekken over thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat; vrijheid, onvrijheid, wat betekent dat in jouw leven? Met een vrijheidsmaaltijd vergroot je je wereld. En organiseer je er één? Dan ben jij de aanjager van een nieuwe Haagse traditie. En dat brengt -naast eeuwige roem- heel veel dankbare stadsgenoten met zich mee!
De Vrijheidssoep van Nick voor 6 personen: Tomatensoep met miso en bosui
Ingrediënten
-
2 el zonnebloemolie
-
2 preien, gewassen en in halve ringen
-
3 uien, gesnipperd
-
2 teentjes knoflook, gehakt
-
1 tl gerookte paprikapoeder
-
1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of ½ el chi[1]livlokken
-
½ tl gedroogde oregano
-
2 el misopasta
-
800 gr tomaten uit blik
-
400 ml kokosmelk
-
1 groentebouillonblokje
-
100 gr kapucijners
-
100 gr doperwten uit de vriezer
-
Zout en peper naar smaak
-
2 el olijfolie
-
3 bosuien, in fijne dunne ringen
Keukenspullen:
Soeppan, bakpan/koekenpan, staafmixer

Bereidingswijze

-
Gooi wat zonnebloemolie in de soeppan en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Gooi je gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
-
Gooi je gerookte paprikapoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso erbij en bak een halve minuut mee. Gooi al je tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.
-
Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.
-
Haal je pan van het vuur en gooi er een staafmixer doorheen, totdat alles lekker gepureerd is. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.
-
Gooi de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. Soep klaar! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes.

KOOP DE VRIJHEIDS SOEP
Lorum ipsum
KOOP JE EIGEN BLIK OF ZOEK 'M ERGENS OP HET MENU.
Hier zie je waar in 2024 de Vrijheidssoep op het menu stond of te koop was in blik.
Wil je in 2025 ook meedoen en de vrijheidssoep op het menu zetten en/of de blikken soep verkopen, stuur dan een mailtje aan: info@haagsevrijheidsmaaltijden.nl


HORECA
We maken de jury binnenkort bekend.