Groep 8 van KC Diamant Oekraïne school
DERUNY (Oekraïense aardappelpannenkoek)
Deruny zijn traditionele Oekraïense aardappel pannenkoekjes, gemaakt van geraspte aardappelen, uien en knoflook. Deze hartige pannenkoeken zijn geliefd om hun knapperige buitenkant, zachte binnenkant en worden geserveerd met zure room.
"Ik kan spelen, lachen en zelf kiezen"
Ingrediënten (voor 6-8 personen)
4 middelgrote appels
1 gele ui
1 ei
3 eetlepels bloem
1 eetlepel zure room
1 theelepel zout en peper naar smaak
Bakolie (zonne bloemolie)
Serveersaus:
1 knoflookteen fijngehakt
zure room
Instructies:
Schil de aardappelen en de ui. Neem een grote kom, rasp de aardappelen en ui (op de stervormige rasp) en meng het geraspte mengsel om de beurt. Uiensap zorgt ervoor dat de aardappelen niet bruin worden. Voeg bloem, ei en zure room toe en meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe, het beslag moet nog vloeibaar genoeg zijn zodat je het gemakkelijk kunt opscheppen. Verwarm een koekenpan met 2-3 eetlepels bakolie op middelhoog vuur. Voeg 1 eetlepel mengsel per keer toe aan de koekenpan en bak het aan de ene kant goudbruin, draai dan om naar de andere kant en bak net zo lang. Herhaal dezelfde procedure voor de rest van het beslag.
Voor de serveersaus: meng de gehakte knoflook met de zure room en zout naar smaak.